Civilkurage i landet lagom 2

Våra diskussioner om rollen som åskådare har tagit stor plats den senaste tiden så jag får väl skriva av mig i ännu ett inlägg.

En man ville genomföra ett slags experiment för att se vad folk gör och hur de reagerar vid märkliga situationer. Han tog på sig lite slitna kläder, ruffsade håret och gick ut med sin hund. När han kom till en park lade han sig ner på mage med ansiktet ner i den frostiga leran. Han visade inga tecken på liv, låg helt stilla. Ändå tog det fem timmar innan något hände. Då hade två kvinnor vågat gå fram och peta på honom med en pinne. Mannen hade alltså hunnit täckas av ett lager av snö.
Ett annat experiment genomfördes på Plattan, mitt på dagen. Två gäng börjar tjafsa, bråket leder till ett slagsmål. De som går förbi gör ingenting. En annan man som är med i experimentet går fram till folk som gått förbi och frågar varför de inte gjorde något. "Jo asså, jag har lite bråttom och tänkte väl inte så mycket på det.". Killarna som iscensätter slagsmålet står alltså i en ring runt en av killarna som ligger ner och blir sparkad på. Tiden gick, ingen gjorde något.

"Sånt får ju fan inte hända! Om vi hamnar i en nödsituation av något slag så måste vi ingripa, eller hur?!"


Att vara rädd är väl en sak, men att inte bry sig är en annan. Tanken om att någon gång kunna bli en vardagshjälte är ju fin. En tanke att gömma sig bakom när rädslan för att bli något vi avskyr blir alltför påtaglig. Att bli den som inte gör något. Att känna skammen av att vara feg. Det är vad vi egentligen borde vara rädda för.

Civilkurage i landet lagom

Satt uppe in på småtimmarna med Micaela och Kattis igårkväll. En pratstund om hur man gör godast chai te ledde till en diskussion om rollen som åskådare.

En kille i tonåren befinner sig i Kungsträdgården mitt på dagen och blir misshandlad av tre killar i samma ålder. Folk går förbi. Ingen reaktion. Inte ens några blickar av medlidande åt hans håll. Ingen ringer polisen.

En tjej sitter på tunnelbanan påväg hem en kväll. Det sitter andra där i båsen intill hennes. En man sätter sig framför henne. Han håller fast henne, får av hennes kläder och knäpper upp sina egna byxor. Hon blir våldtagen. Och vad gör alla andra på tunnelbanan? De håller käft, rullar tummarna, låtsas att det regnar.

En känsla av obehag infinner sig vid köksbordet. Vi försöker förstå. Vad skulle vi själva göra? Inget svar.

vattenprojekt


Vi är nu finalister! Svenska juniorvattenpriset  2008
Vår film!
Vi måste vinna!

Le fin de semaine

Helgen är över för länge sen och snart är nästa här. Mina inlägg på den här bloggen blir bara sämre och sämre.

Helgen kan sammanfattas med några fina ord. Vänner, fina samtal och skratt. Att vara tyst och njuta av solen. Cykla i Haga parken med pappa. Att glida ner för en backe och sedan snyggt utan minsta ansträngning och motstånd svänga, ni vet sådär nonchalant, det är lycka!  Avslappnad middag med släkt, nybakade ciabatta och god pasta.  

Printemps Primavera
Ja det är helt enkelt vår! Idag har det varit en riktigt underbar vårdag. Jag hade bara en lektion på morgonen, sedan drog jag hem och solade på balkongen med P1 på hög volym, för att kunna höra något. Jag slumrade till där i den varma solen.

Jag skulle åka till Södra latin och möta Rafaela vid två, men flickan ringer vid tolvtiden och berättar att hon inte heller hade några lektioner. Vi dricker kaffe på bryggan vid Slussen-Gamla stan. Bredvid oss ligger en man utsträckt.
Jag döper honom till Donovan och tänker på hur trevligt det skulle vara om denna maaan som faktiskt är snygg i profil och har bruna manchesterbyxor och fin jacka skulle vara min. Sen funderar jag och raffi vidare och ger honom både en fru och en ettårig son. Han har tagit en paus från sitt hektiska liv, här på bryggan. Donovan reser sig upp och går nonchalant bort från bryggan. Adiós...

Jag och Rafaela diskuterade mina höga krav.  Killen måste gilla Bob Dylan, ha snygg profil, helst spela munspel och vilja ha eller ha akademiskutbildning, haha äh så seriöst är det väl inte...


Vi ska skriva reportage i skolan och jag vill skriva om när motivationen inte räcker till. När man inte gör en sak även om man kommer må bra av att göra den och kanske till och med tycker det är roligt att göra den saken. jag vet att jag kommer ha nytta av att ha gjort den här saken, det är bra för mig, men ändå så gör jag den inte, varför? Tänkte fråga en psykolog och sedan be några av mina vänner diskutera frågan... Ciao


 


Lägesrapport

När jag är sjuk händer inte mycket, men denna sjuka har lett till att jag badat i youtube-klipp som är fantastiskt roliga att titta på. Den här gör mig extra glad av flera anledningar.

a. Det är höst när den spelas in.
b. Det är inte höst nu.
c. Det är ett speciellt band.
d. Det speciella bandet spelar en speciell låt vid en speciell bro.



Igen?

Ännu en gång famlar jag i förkylningens dimma. Självklart blir jag sjuk när det är som mest olägligt, igår fyllde syrran 25, idag skulle jag ha firat Maria som fyllde år för ett tag sen. Imorrn är det tänkt att jag ska på syrrans födelsedagsfest men det verkar osäkert. Hela söndagen måste jag plugga för nästa vecka inleds helvetesveckorna.

Nu ska jag glida ner under täcket med halstabletter och jordgubbssaft.

Ärade delegaten från Australien är trött

FN-rollspel om klimatförändringarna dag 1av 2
ROLIGT:  Lobbying och Zagros(Ryssland) angrepp på Storbrittanien ,gick till personangrepp vilket inte är tilllåtet samt när Kinas delegat  sa att Kina inte är en diktatur.

Fanny funderar på att skaffa en tatuering,hon funderar på att skriva något. Ett förslag som kom upp var att hon skulle skriva Bastón,hehe internt. Lars Bastón som vi döpte vår spanskalärare Lars till.Han var speciell den mannen.

Helt klart en av de bästa låtarna:)

Känslan

Jag trodde jag hade glömt.
Jag tänker som jag gjorde då.
Känslan är tillbaka,
Förvirringen likaså.

Jag vill inte.

Vackert

JOAN BAEZ

Gamla bilder

Har försökt lägga upp en del gamla semesterbilder,men internet krånglar. De finns på bilddagboken istället,måste bara visa denna, beviset på att jag varit cool...

image88

Och brorsan
image87image86image85

Blev några fler...

Försöker plugga



Det går ju så himla bra alltså, Olles frågor är inte så bra formulerade och min kunskapsnivå är inte så hög,hehehehe...

Mais oui

Jag har inte gjort något av allt det som jag borde, istället har jag sovit länge, slöat och varit ute i det vackra vädret. För tillfället är jag inne i en älska-Frankrike period, så efter att ha varit inne på myrorna och bläddrat i de fina pocket-böcker i akademibokhandeln och bara planlöst strosat runt drog jag och Tove in på biblioteket. Vi letade ett tag och fann sedan franska textböcker för nybörjare med tillhörande band/cd och begav oss sedan ut i solen med våra röda "kartonger/askar/fodral".

Barack Obama-sistible!



What Huckabee Wants


Jon Glaser , när jag googlade på croissant kom jag in på den här
bloggen och killen där skrev om Jon Glaser


Jon Stewart är också väldigt rolig

Ursäkter

Just nu gör allt mig lite smått irriterad.

Våren är här och jag har ingen vårjacka.

Har massa musik att lyssna in mig på men vet inte var jag ska börja.

Skolan har börjat och jag har ingen motivation. INGEN ALLS.

Borde spela mer gitarr men när jag väl sätter mig så lyder inte fingrarna.

Så kort sammanfattat; Världen är emot mig. Eller min värld är iallafall emot mig. Min väldigt lilla del av den stora världen vill inte samarbeta. Kan inte min mikroskopiska värld vara lite mera... bra, helt enkelt. Kan den det?

Croissant

Mannen har rätt om Croissanter. Jag vill till Frankrike nu,pronto!

Frankrike

Känner verkligen för att hoppa på ett tåg till Frankrike just nu. Jag får jobba som diskare någonstans och ta språklektioner, sen fotokurs och gitarr och munspelslektioner. Jag kan starta ett band eller ta teaterlektioner och uppträda på okända teatrar med otroligt engagerade människor som lever på konsten och rött vin. Fast jag skulle kanske istället isolera mig i någon liten by och skriva på en bok , kan ju gå en skrivarkurs först så att jag lär mig hur,det kan behövas. Jag kan bo på ett hostel eller i ett kollektiv, eller varför inte inneboende hos nån rik familj som bor i en fantastisk herrgård. Jag kan måla av herrgården och den vackra omgivningenoch plocka lavendel och göra fina lavendelpåsar, precis som farmor.



Gammalt inlägg:

Jag kom och tänka på Rikard, han och brorsan var vänner för några år sen.  Jag minns en gång när han ringde hem till oss och Mattias inte var hemma. Rikard började snacka med mig om sin moped. Att ett telefonsamtal kan göra en liten flicka så glad, men är man kär så är man.